Warszawa smakuje!

Warszawa smakuje!

Kultura kulturą, zwiedzanie zwiedzaniem i zabytki zabytkami. Ale co poradzić, jak człowiek spacerując po Warszawie szybko robi się głodny? Ponieważ mamy wielki apetyt na Warszawę (dosłownie i w przenośni) wybraliśmy się dziś do Nowego Teatru przy Madalińskiego, żeby zobaczyć, co się tam dzieje. Oj. Długo by opowiadać. W każdym razie było pysznie, zdrowo i ekologicznie :)
Akcja Nowy Targ w Nowym Teatrze rozpoczęła się dziś i od 6 kwietnia, w każdą sobotę od 9.00 do 15.00, będziecie mieli wiele okazji żeby zrobić zdrowe i smakowite zakupy, wziąć udział w warsztatach (również dla dzieci), posłuchać koncertów i wspólnie coś ugotować; do tego będzie kuchnia tematyczna i regionalna oraz gry i zabawy rodzinne. Polecam :)
Dziś w ramach akcji Nowy Targ, odbyła się także akcja "Śledź". Uczestnicy Kulinarnej Akcji Bezpośredniej zorganizowanej przez Slow Food Warszawa dowiedzieli się, co to takiego "pogrzeb śledzia", czym różnią się śledzie pocztowe od matiasów i czy śledź zielony to śledź z pietruszką. Eksperci opowiedzieli między innymi o tym, jak rozpoznać czy śledź jest świeży, jak go sprawić oraz z czym serwować. Spotkanie prowadził znany dziennikarz kulinarny Paweł Loroch (którego głos przyprawia o burczenie w brzuchu), a o śledziach opowiedziały:
Hanna Szymanderska, autorka kilkudziesięciu książek kucharskim, w tym jednej w całości poświęconej śledziom. Przyznaje się publicznie, że „ze słodyczy najbardziej lubi śledzie”. 
Ewa Szafranowicz, członkini warszawskiego Slow Foodu, z wykształcenia antropolog. Niestrudzona poszukiwaczka smaków lokalnych i sezonowych, autorka kilkuset recenzji restauracji. Zakochana w śledziach bez pamięci. 
W trakcie spotkania odbyła się degustacja porównawcza śledzi w różnej postaci - świeżych, wędzonych oraz solonych w trzech różnych wersjach (na zdjęciu w galerii).

 

Dział:Lifestyle

Dodaj komentarz